Už od pradávna se ženy pravidelně scházely, aby si vzájemně předávaly své zkušenosti, moudrost a sílu. Ženský kruh je bezpečný prostor, kde se ženy setkávají a vzájemně podporují.

V dnešní době mnohým ženám chybí bezpodmínečné přijetí a láska. Mnohdy v honbě za lepším životem nevnímají sebe a své srdce. Navenek vedou třeba šťastný život, ale uvnitř strádají a necítí se dobře. Jsou odpojeni od přírody a sebe sama.

Ženské kruhy pomáhají ženám zvědomit jejich sebehodnotu, chápat cyklus svého těla, vnímat více přírodu a její koloběh. Součástí ženských kruhů je vzájemné sdílení, naslouchání, podpora, přijetí, bývají zapojeny různé meditace, rituály, tvoření, tanec, hudba. To vše působí ozdravným dojmem. Pro mnohé ženy může být kruh formou léčivé terapie. Vzájemné propojení žen aktivuje neuvěřitelnou energii a ženskost.  

Já jsem se svého prvního ženského kruhu účastnila v roce 2021. Bylo to v červnu, kdy se pomalu život začal po covidové vlně vracet lehce do normálu. Byla jsem nadšená. I když na počátku jsem měla smíšené pocity. Jsem introvert a byla jsem ráda, že první kruh jsme absolvovaly s kamarádkou.  

Tématem ženského kruhu bylo „Jak si vytvořit rituál“. Pod vedením Jany Rosy jsem se přiblížila tématu, které mne už delší dobu volalo. Malé rituály praktikuji vlastně celý život. Na setkání se mi dostalo dalších informací, které mi pomohly zvědomit si propojení s přírodními živly a cyklem Kola roku. Nelze opomenout ani na silný rituál napojení se na rodovou linii mých předkyň.

Tato zkušenost mne posunula zase o krůček blíže k sobě samé. Zúčastnila jsem se dalších ženských kruhů s různými tématy a vědoměji jsem začala rituály zařazovat více nejen ve svém životě, ale i ve školičce s dětmi. 

Ženský kruh může být pojat mnoha způsoby. Ať už se scházíme v ženském kruhu, nebo jen tak s kamarádkami, vždy nás vzájemné sdílení a podpora ostatních obohacuje a pomáhá nám překonávat překážky, které v životě máme.

Ženský kruh může mít oproti běžnému kamarádskému setkání přidanou hodnotu. Mnohé z žen mají za sebou různé životní zkušenosti, jejichž moudro může pomoci právě ostatním. Ženský kruh má navíc svá pravidla. Jejich dodržování dělá z kruhu bezpečný prostor pro všechny ženy. Všechny aktivity jsou dobrovolné. V pořádku je mluvit, když chci, ale také mlčet a jen být. Nikoho nesoudíme a na příběhy a sdílení jiných reagujeme, jen když jsme o to požádány. Učíme se přijímat a sdílet své pocity a emoce. Slzy i smích jsou úlevné a ozdravné.

Volají tě ženské kruhy? Jestliže ano a jsi kousek od nás, jsi srdečně zvána.

Aktuální informace o setkání žen najdeš na stránce webu „Ženské kruhy“

Těším se na tebe i tvé kamarádky. 

Petra