V posledních letech jsem zaznamenala vzestup této tvořivé činnosti, která má za úkol zhmotňovat naše plány a cíle. Funguje na základně zákonu přitažlivosti a pozitivního myšlení a energie. A co to tedy ten Vision board je a jak si ho vyrobit?

Vision board je nástěnka snů, vizí nebo cílů, kterých bychom chtěli v daném roce dosáhnout. Tvoří se většinou začátkem nového kalendářního roku. Měl by být vyráběn vědomě a od srdce. Vytvořením nástěnky snů, přání či vizí vysílám vzkaz životu/vesmíru co chci. Jdu vědomě do akce a tato silná pozitivní energie spolu s pozorností, kterou nástěnce budete dávat, vám může přinést naplnění.

Jak tedy začít aneb proces přípravy…

  1. Nejprve je potřeba zamyslet se nad tím, co bychom si opravdu přáli. Tato fáze může trvat i několik dní. Pro někoho může být složité ujasnit si své cíle a co bychom si chtěli přivolat do života. Ale nezoufejte. Celý proces tvoření nástěnky je cesta a cíle se vám ukážou třeba během tvoření.
  2. Při přípravě samotné nechávejte projevit své srdce a emoce. Pusťte si hudbu, zapalte svíčku, provoňte prostory a ponořte se do hlubin relaxace. Vytvořte si seznam přání, který vás pak navede a bude podkladem pro nástěnku vizí.
  3. V dalším kroku si nachystejte materiál. I tento krok může trvat několik dní. Nástěnka vizí se skládá z obrázků, textů a různých dekorací. Zvažte, zda chcete mít vision board ve 2D (třeba zarámovaný) nebo 3D podobě. 

Budete potřebovat:

  • Papír, nástěnku, obraz… prostě místo, kde budete umisťovat komponenty. Já použila tvrdší papír ve formátu A4, aby se mi pak visoin board vešel na mou osobní nástěnku. Mnoho lidí využívá formát A3. Je to na vašem uvážení a možnostech místa, kde bude váš vision board viset. 
  • Obrázky či texty můžete použít z časopisů, nebo použijte své fotografie, své písmo, své obrázky apod. Texty si můžete taktéž vytisknout. Já vše vytvářela v Canvě. Ale nakonec jsem využila jen fotografie a texty psala ručně. Můžete i malovat či kreslit od ruky pokud umíte.  
  • Různé druhy fixu, pokud budete dopisovat či malovat mandalové vzory jako já. Barvy akryl, akvarel, pastelky, voskovky či jiné oblíbené druhy barev. Já ještě použila při zdobení tekuté perly.
  • Nůžky, pravítko, lepidlo na papír a na dekorace, štětce, vodu atd.
  • Dekorační materiály – různé kamínky, peříčka, scrapbookové komponenty, šňůrky, závěsy, washi pásky a pod. 
  • Čas na kreativní proces. 🙂

Jdeme na to…

Nyní přichází na řadu samotný kreativní proces skládání vašich vizí na nástěnku. Opět si udělejte pohodu a nalaďte se na tvoření. Dejte děti/manžela spát. Pusťte si hudbu, nalejte vínko, provoňte vzduch aromalampou. Nechejte si dostatek času na promyšlení. Dejte nástěnce jednotný ráz. Určitě nepoužívejte všechny pomůcky, o kterých byla řeč v přípravě. Vyberte ty, které spolu souzní a lahodí vaší duši. I já jsem v procesu vyřadila nakonec texty z časopisu, i ty mé tištěné v canvě a nakonec je psala jen tak obyčejně ručně. Vytvořte si malé oblasti témat, které spolu budou ladit.

Tvořímeeee !!!

Malujeme, lepíme, píšeme, zdobíme a zase lepíme. I v této fázi se nebojte měnit, pokud vám na nástěnce něco nesedí. Konečný výsledek vámi musí rezonovat. Musí vám vykouzlit úsměv na tváří a zahřát na srdíčku. Také i tato fáze může trvat několik dní, v závislosti na použitých materiálech a době schnutí. Pokud máte na nástěnce bílá místa jako já, vůbec se nesnažte je na sílu doplňovat. Může se stát, že za nějaký čas budete mít pocit dopsat něco důležitého a místo bude. 🙂

Vhodné místo

A nyní přichází na řadu důležitá fáze a to pověšení na správné místo. Váš vision board byste měli mít na očích každý den. Aby se vám vaše sny zhmotnily, musíte vašim snům věnovat pozornost. To se může dít právě přes vizuální proces. Každý den vision bordu věnujte chvilku pozornosti, mějte pocit radosti a vděčnosti, jakoby se to už stalo, jakoby to byla skutečnost. Energie proudí tam, kam směřujeme pozornost. 

Nástěnka pomáhá přemýšlet, jaké konkrétní kroky je potřeba udělat, abyste šli svým snům naproti. Aby byla reakce, musí být akce a nějaké vaše přičinění. Vision board ve vás bude posilovat sebedůvěru a sebevědomí na vaší cestě za vašimi sny. Nebojte se nástěnku vystavit veřejně. V šuplíku by vám byla na nic. Vaši členové rodiny vás tak mohou na té vaši cestě podpořit. 

Přeji pohodové tvoření. Vaše sny ať se plní!

Svá tvořivá díla můžete sdílet s námi ve fb skupince Tvořivá duše ženy

Mějte se krásně.

Vaše Peťka