Období Imbolcu, nebo-li Hromnic je oslavou navracejícího se slunce a světla. Příroda v této druhé části zimy na první pohled ještě stále spí, ale pod zemí už se vše pomalu probouzí k životu a ve vzduchu už občas bývá cítit přicházející jaro.

Imbolc je oslavou neviny, naděje a nových výhledů do budoucna. Bývá spojen se zrozením nového života a prvním mlékem mláďat. (Imbolc – oi melk – ovčí mléko) Na konci zimy často docházely zásoby a tak se mléko zvířat stávalo poslední záchranou jak přežít.

Oslavuje se zrození velké Bohyně 

Svátek je zasvěcen archetypu mladé bohyni (dívce). Keltové uctívali bohyni Brigit. Ta bývá zobrazována v bílých šatech, aby byla zvýrazněna její nevinnost. Jméno má souvislost s nevěstou (bride). Brigit je bohyní inspirací a učení, léčitelství a kovářství. Její strom je vrba a symboly vřeteno a kolovrat. Byla velmi oblíbenou bohyní a po celé Evropě je jí zasvěceno mnoho studní a léčivých pramenů. Ze slovanských bohyň lze zmínit Zoru a Devanu. Pro všechny bohyně Imbolcu je charakteristická mladost, radost, lehkost, energie, nespoutanost a také spontánnost.

Symbolem Imbolcu je Brigitin kříž

Představuje slunce, jeho paprsky a také symbolizuje propojení ženského a mužského principu. Vyrábí se ze slámy a má svůj charakteristický vzhled. Pokud nemáte zrovna po ruce slámu, můžete ji nahradit třeba lněným motouzem. 

Pokud jste tvořiví, můžete si vyrobit panenku ze slámy nebo z vlny, která představuje bohyni Brigit. Nezapomeňte na bílé šaty, pokud ji budete používat k rituálu nebo oslavě Imbolcu. 

Očista

Imbolc je svátek, který v nás vyvolá touhu po očistě a to nejen venkovní, ale i vnitřní. V tento čas je vhodné z domu odstranit zbytky vánočních dekorací a ozdob, odnášet staré věci pryč, aby bylo místo na nové. Při úklidu se používala březová košťata. Bříza je strom bohyně světla  a zastupuje nové začátky. Zároveň se lidé vydávali k očistným pramenům, aby očistili sebe       i svou mysl. 

Oheň a svíčky

Na oslavě a ritálu nesmí chybět světlo a to je zastoupeno ohněm a svíčkami. Ta má je bílá a má na sobě namalovaný symbol Imbolcu. Použila jsem akrylovou barvu zlaté barvy.

Svíčky představují na oslavě Imbolcu příchod nového období. Z noci 31. 1. na 1. 2. se zhaslo v celém domě a se svíčkou se procházelo celým domem na počest novému období. Rovněž chodily průvody koledníků, kteří obcházeli domy ve vsi a před každým vchodem zapalovali malé ohně, které měly domy po celý rok ochránit před blesky a krupobitím. Z ohňů hromniček později vznikl svátek u nás známější – Hromnice. 

Byliny a koření Imbolcu:

Adělika, Bazalka, Heřmánek, Levandule, Jasmín, Myrta, Rozmarýn, Cedr, Skořice, Vanilka, Kadidlo. Lze použít na čaje, vykuřovadla, rituální oleje.

Barvy Imbolcu jsou: bílá, zelená, hnědá, zlatá, žlutá, někdy červená.

Zvířata: medvěd, ovce, jelen, hrabavá zvířata, svišť.

Kameny: Ametyst, Granát, Rubín, Onyx, Měsíční kámen, Karneol, Kalcit.

Květiny: Sněženky, Bledule, Fialky, Podběl, Bílý vřes a Andělika.

Stromy a keře: Vrba, Bříza, Vavřín, Ostružiník. 

Pohoštění a obětiny: mléko, med, medovina, koláče

Rituály

  • očista domova, větrání, vůně, vykuřovadla
  • tvoření oltáře (symboly Imbolcu viz výše) či dekorací (svíček Hromniček)
  • očista těla (koupání v ledové vodě, nebo i sprcha s vlažnou vodou :-), bylinková koupel)
  • zapálení svíček, projít s bílou svící domem
  • oheň venku před domem
  • pobyt a procházky venku, krmění zvířat, ptáků
  • první setí semínek
  • požehnání půdě
  • hostina
  • malování intuitivních obrázků Imbolcu nebo bohyně

Pusťte si příjemnou skladbu…

Více informací a inspiraci na vytvoření rituální panenky, oleje, kříže atd. najdete ve skupině Tvořivá duše ženy.

Krásné dny

Vaše Petra

www.petrakanakova.cz

.