Většina dětí se na den svých narozenin nesmírně těší a nemůže se oslavy dočkat. Často je za tím touha být zase o rok starší, ale samozřejmě i těšení se na dárečky a u malých dětí také nelze opomenout zábavné foukání svíček na dortu.

A to už jsme vlastně u rituálu, který narozeninovou oslavu často provází. Mnohdy nevědomky, aniž bychom o tom věděli, vykonáváme rituály intuitivně třeba právě při oslavách. Proto se také narozeniny řadí mezi jeden z posledních rituálů, který se dochoval až do současnosti navzdory všem různým překážkám. 

Narozeniny jsou oslavou dovršení dalšího roku, tedy kola roku našeho života. Často nostalgicky vzpomínáme na uplynulá léta a posteskneme si, jak ten čas letí. Základem každého rituálu je projití vědomé změny, který nám pomáhá změnu uchopit a prožít.

S malými dětmi prochází rituál a celou oslavu dospělý. Ten také pomáhá dítěti při projití rituálů. Rituál oslavy by měl být nenásilný a pokud nějaké body opomenete, nebo si je vytvoříte po svém, nic se neděje. Je to v pořádku. 🙂 Samotná oslava se může skládat z mnoha malých rituálů. Jaké to mohou být, zjistíte níže.

A co tedy může být součástí narozeninového rituálu nejen dětí, ale i dospělých?

  1. Poděkování za to, čeho se nám v uplynulých letech (nebo roce) dostalo, čeho jsme dosáhli, co jsme se naučili, či kam jsme se posunuli. Děkujeme sobě i druhým. Můžeme také vyjádřit vděčnost. Dětem pomůžeme a vzpomínáme spolu. Můžeme zmínit změnu v chování, zvládání emocí, strachu, dosažení cíle, či úspěchu… apod.
  2. Vědomě pustíme to, co už nám neslouží a tíží nás. To necháme v minulosti rozplynout a neneseme si do dalšího období. Nemá cenu se trápit nad tím co bylo, a co už stejně nezměníme.
  3. Vyjádříme naše sny a touhy. Můžeme nastínit, co plánujeme a můžeme si vytvořit mapu snů. Napsat seznam přání. Děti si mohou namalovat obrázek toho, co by si přály, aby se v následujícím roce stalo.
  4. Vytvoříme si narozeninový oltář, který si vyzdobíme a připravíme na dary, které třeba dostaneme od našich blízkých. Můžeme ho pak doplnit obrázky, přáníčky či fotkami.

 

Součástí každého rituálu jsou PŘÍRODNÍ ŽIVLY

Přírodní živel VZDUCH se pojí s našimi předky a historii. Můžeme poděkovat našim rodičům, že jsme tady. Můžeme sdílet radost z toho, že na oslavě ještě máme babičku a dědečka. Vzpomínáme třeba na zážitky či hezké chvíle, které jsme spolu prožili. Je vhodné zapálit kadidlo, vykuřovadlo, vonnou tyčinku nebo bylinky. Kouř očišťuje nás, naše blízké, prostor ve kterém se nacházíme, ale také naše myšlenky.

K dětským oslavám patří veselí a balónky. Nezapomeňme nafouknout barevné balónky, které také zastupují živel vzduchu. Balónky si děti mohu pomalovat v rámci her při oslavě. Můžeme také zavěsit praporky, nebo papírové stuhy, či použít konfety.

Přírodní živel OHEŇ vědomě vnímáme především na svíčkách dortů. Děti si před sfouknutím mají přát přání a neměly by ho vyzradit, aby se jim splnilo. Ačkoliv se oběcně nedoporučuje takové zhášení svíček z mnoha důvodů, tento rituál je prostě výjimka. V jiné rovině oheň představuje právě nadšení, vášen a energii. A právě před sfouknutím svíček by mělo dojít k vyslovení přání ať už v myšlenkách nebo nahlas.

Oheň může ale také sloužit jako očista a tak ohni můžeme našeptat to, co už má odejít. Tyto myšlenky můžeme také napsat na papír a ten v ohni spálit. Mnoho oslav probíhá u ohňů ve venkovním prostředí. Ohně jsou a vždycky byly součástí, ne-li základem všech rituálů již od pradávna.

Přírodní živel VODA je taktéž vždy součástí narozeninových rituálů. Běžným rituálem s „vodou“ bývá přípitek a vyslovení přání „Na zdraví“. Vodě (vínu, šampáňu) můžeme také našeptat další přání, které může být naše intimní a nemusí se týkat jen hmotných věcí. Může být zaměřeno třeba na emoce, které se s vodou pojí. Pokud slavíme venku, můžeme část vody vypít a část vylít do země jako úctu a obětinu. 

Přírodní živel ZEMĚ je spojen s požehnáním těla a s hmotnými dary. Můžeme vyzkoušet oblečení, které jsme dostali. Nechat si vytvořit narozeninový účes, kde vpleteme požehnání  třeba s krásnými květy. Můžeme si také namalovat na tělo různé symboly, které nás mají posunout dále. Bezva může být i narozeninová masáž. V neposlední řadě je to však hlavně hostina, na které se objevují dary Země. 

A co je na narozeninových oslavách nejhezčí?

Především je to čas… Čas, kdy se aspoň na chvíli zastavíme (pokud nejste hostiteli 🙂 ) a dotkneme se svých duší a emocí. Necháme zvědomit změny, které se neustále dějí. Necháme plout emoce, které v nás jsou. Můžeme se na malý čas ukotvit v přítomnosti a prožívat hezké chvíle se svými blízkými. Můžeme se ale také radovat z nadcházejícího období, pokud nás čeká něco krásného.

Přírodní živly jsou naši pomocníci na cestě spokojeným životem. Máte pocit, že je ještě neumíte využívat tak, abyste s dětmi žili život v harmonii? Pojďte si s dětmi projít kurz, který Vám a hlavně dětem pohádkovou formou ukáže, jak živly využívat v běžném životě tak, abychom žili v souladu a rovnováze. Více o kurzu „Tajemství živlového království“ tady…. 

Přeji krásné předjaří… 🙂

Vaše Petra

bty